Annons

Idagbloggen

Agneta Lagercrantz

Agneta Lagercrantz

En är 31, den andra 71, och båda får Teskedsordens första stipendier för arbetet mot fanatism. Ynglingen heter Josef Fares – vi har sett hans filmer, Zozo bland andra – och den något äldre heter Anita Dorazio, svenskläraren som undervisat invandrare och sett till att flyktingar får läkarvård.
I går, måndagen den 17 november, fick de 50 000 kronor var för sitt arbete för ett öppnare och mer tolerant samhälle, helt i Teskedsordens anda.
Nu undrar ni kanske vad Teskedsorden är för något? Det är den israeliske författaren Amos Oz förslag till hur folk skulle kunna organisera den lilla idén han lanserar i boken Hur man botar en fanatiker. Om det brinner, skriver han, vad gör vi då? Jo, antingen springer därifrån, skriver en arg insändare eller hämtar vatten. Har vi inget stort att ösa med tar vi något mindre. Poängen är att det spelar ingen roll hur liten skopa vi tar. Bara vi gör något litet, allihop. Så liten insats som en tesked vatten gör nytta om vi alla, verkligen alla, GÖR något.
Amos Oz menar att drivkraften bakom fanatism ofta handlar om att vilja ha 100 procent rätt. Och att boten mot fanatism heter inlevelseförmåga, humor och nyfikenhet. För den som kan sätta sig in i en annan människas situation, skratta åt sig själv och göra kompromisser blir sällan fanatisk, förklarar Amos Oz.
När jag träffade honom på Hotell Diplomat inför den svenska utgivningen av Hur man botar en fanatiker undrade jag om han var 100 procent säker på sitt botemedel …? Och då svarade han: ”Jag har egentligen ingen färdig kur, om jag vetat hur man ska injicera humor i folk hade jag jobbat på ett läkemedelsbolag.” Och så skrattade han, tack och lov.
Idén om att inte bara hämta sin tesked, utan att man borde instifta en hel orden om att dra sitt lilla strå till stacken skulle ha kunnat uppstå i alla de länder där boken översattes. Men nix, bara i Sverige kläcktes idén – av mina väninnor, faktiskt. Anneli Rogeman, chefredaktör på tidningen Vi, och Camilla Nagler, förläggare på Wahlström&Widstrand, drog igång världens första Teskedsorden.
Och nu har också första stipendierna delats ut! 100 000 kronor om året kommer att användas för att på detta sätt uppmuntra svenskar som gör något, GÖR mycket, för tolerans, mot fanatism.
Heja, säger jag.

P.S. Boken Att bota en fanatiker är inte stor i formatet. I pocket är den ännu mindre. För andra året har den delats ut till alla elever som går i tvåan i gymnasiet. Hittills har 142000 gymnasister i Sverige fått boken.