Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

”Hej! En film om den skotske frihetskämpen William Wallace, Braveheart gick för någon tid sedan och visades även på TV. Googlar man på honom visas bildmaterial, det mesta från filmen. Alla skottar bär tartan, dvs. ett stort stycke rutigt tyg, nertill veckat och draperat som kilt, upptill svept runt kroppen med ett spänne på axeln. Men en historiekunnig person, tyvärr minns jag inte namnet, har sagt att vid denna tid (1300-talet) bar skottarna inte kilt. De var klädda som alla andra, dvs. brokor, hosor och tunika. Är detta sant? Och i så fall, när började man med kilt? Bilder på skotska soldater från 1600-tal och absolut 1700-tal visar tartanklädda män. Kan du reda ut detta?”

Ovanstående fråga trillade in i mejlboxen förra veckan. Och svaret är enkelt: lita inte på Braveheart. Få historiska filmer innehåller lika många felaktigheter och anakronismer som denna, och kilten är långt ifrån det värsta exemplet – en blogg om dumheterna i Mel Gibsons medeltidsspektakel skulle bli lång. Kilten kan spåras i källorna till 1500-talet, inte till medeltiden. Allt tyder på att plagget först skapades under detta sekel, då det utvecklades ur äldre klädesplagg till följd av den större tillgången på ylletyg. Tartanmönstren, som vi känner dem idag, standardiserades först på 1800-talet.