Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Varför hängdes Benito Mussolinis döda kropp upp i en ställning vid en bensinmack? Var det ett särskilt sätt att skända lik i Norditalien?

Nej, tvärtom. Skälet till att den döde diktatorn hamnade i ställningen var att man ville skydda kroppen, inte skända den.

Mussolini och hans närmaste, däribland älskarinnan Clara Petacci, hade försökt fly till Schweiz den 27 april 1945 (planen var att de därefter skulle ta sig till Spanien), men de kom inte långt. Kommunistiska partisaner stoppade deras lilla bilkonvoj vid Comosjön, och de soldater som hade kunnat skydda Mussolini tog genast till flykten. Det tog inte lång stund förrän kommunisterna insåg vem de hade fångat. Den 28 april avrättades fångarna i byn Giulino di Mezzegra, varefter liken forslades till Milano och vid tre-tiden på natten den 29 april vräktes ut på det lilla torget Piazzale Loreto. Just där hade fascisterna avrättat partisaner och låtit liken ligga kvar, androm till varnagel, i augusti 1944, vilket förklarar varför kommunisterna gjorde som de gjorde.

Problemet var att de människor som strömmade till på morgonen var lite väl entusiastiska i sin iver att ge Mussolini vad de menade att han förtjänade. Vissa spottade på liken, andra kissade på dem, ytterligare andra sparkade på dem. Det förekom rentav skottlossning mot de döda. För att rädda vad som återstod av kropparna hissades de upp i en metallställning vid ett bensinmacksbygge, där de fick hänga uppochned i köttkrokar. Några timmar senare såg amerikanska officerare till att föra liken till ett bårhus för obduktion.

Fler bloggar