Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Jag får frågan ofta, särskilt om jag befinner mig i trakten av Kungsör, där kavalleriet ifråga skall ha huserat och haft en särskild övningsplats. Uppgifterna om kungen varierar – ibland hävdas det att Karl XI byggde upp älgkavalleriet, ibland Karl XII. Men varje gång måste jag göra frågeställaren besviken.

För att vi skall kunna ta uppgifter om ett älgkavalleri på allvar måste det kunna beläggas i samtida källor. De enda källor som uttalar sig om ett eventuellt stormaktstida älgkavalleri är skrönor från 1800-talet, då det faktiskt förekom seriösa försök att domesticera älgar och göra dem till riddjur. Orsaken till att man då (liksom på 1700-talet) umgicks med dylika idéer var dåligt underbyggda rykten om att hästar skulle vara rädda för älgar. Ett älgkavalleri som mötte ett normalt hästkavalleri skulle alltså ha stora chanser att segra, något som inspirerade en och annan skribent. Inget av de försök som gjordes resulterade dock i någon större framgång.

Det finns även andra historier om älgrytteri i historisk tid, vilka en källkritiker måste avvisa. Hit hör Olaus Magnus uppgift från 1500-talet, enligt vilken älgarna är så snabba och uthålliga att en svensk kung fordom förbjöd älgridning för att hindra brottslingar från att på detta sätt fly från rättvisan. I våra medeltidslagar finns emellertid inga sådana paragrafer.

Fler bloggar