Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Jag har tidigare bloggat om Skånes tid som eget kungarike på 1300-talet. Men förekom det inte att landskapet var självständigt även vid andra tillfällen, till exempel under kung Olof på 1100-talet?

Jovisst. Före tidigmodern tid, då statsmakten stärktes i både Danmark och Sverige, fungerade Skåne vid flera tillfällen som en separat politisk enhet vid sidan av resten av Danmark. Ett av de mest kända exemplen är det som nämns i ovanstående fråga.

Kung Olof hette Oluf Haraldsen, son till Harald Kesja, en av kung Erik Ejegods söner. Harald hade varit en av Danmarks mäktigaste män, tidvis riksföreståndare, men hade förlorat kampen om kronan till halvbrodern Erik Emune, som låtit döda honom och flertalet av hans söner (dock inte Oluf) år 1135. Oluf ärvde faderns tronkrav och bekämpade förgäves Erik Emune, en kamp som slutade med att han måste söka skydd i Sverige. Sedan Erik Emune mördats 1137 återkom Oluf och fortsatte kampen, nu mot den nyvalde kungen Erik Lam. Efter strider på Själland koncentrerades inbördeskriget till Skåne, där Oluf var segerrik, bland annat på ärkebiskop Eskils bekostnad. Han tog kontroll över Lund och lät sig hyllas som kung år 1140.

Oluf Haraldsens skånska kungarike bestod endast i mellan tre och fyra år. År 1143 led han nederlag mot Erik Lam och stupade vid Tjutebro, varmed troligen avses en bro över Tjuteån (idag Tjutebäcken, en biflod till Råån).

Fler bloggar