Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Efter bloggen om Kalmar slott har frågan inställt sig om vem som var ansvarig för ett annat av våra mest berömda slott, det utanför Lidköping vid Vänern. Vem byggde Läckö slott? Var det Magnus Gabriel De la Gardie, vilket ofta hävdas, eller var det en norsk kung?

Den norske kung som ibland pekas ut som slottsbyggare är Magnus Barfot, som enligt Snorre Sturlasson genomförde ett fälttåg i västra Sverige på 1090-talet:

”Kung Magnus red ut från Viken och upp till Götaland. Han hade ett stort och ståtligt manskap och när han kom till skogsbygderna härjade han och brände i hela bygden. Folket ställde sig under hans välde och gav honom rätten till landet. När han kom upp till sjön Vänern led det mot hösten. De drog ut till Kållandsö och byggde en borg där av jord och trästockar och grävde en vallgrav runt den. När befästningen var byggde förde de dit förråd och andra saker som de behövde. Kungen satte 300 män där och hövdingar för dem blev Finn Skoptesson och Sigurd Ullsträng. De hade ett mycket ståtligt manskap. Kungen återvände till Viken.”

Om detta är sant, vilket vi inte kan vara säkra på till följd av det stora tidsavståndet mellan Snorres skildring och kung Magnus fälttåg, anlade alltså kungen en mindre stödjepunkt på Kållandsö. Denna har inte kunnat lokaliseras arkeologiskt, och det finns inget som ger vid handen att den måste ha varit identisk med dagens slott. Men visst, helt omöjligt är det inte.

Läckö slotts dokumenterade historia börjar i slutet av 1200-talet, då biskop Brynolf Algotsson i Skara valde ut den lättförsvarade platsen på Kållandsö för bygget av en borg. Biskoparna byggde ut anläggningen på 1300-talet, men en ännu viktigare byggnadsexpansion ägde rum efter det att Läckö eldhärjats på 1470-talet. En ny borg med fyra längor anlades, med två nordliga hörntorn. Detta slott kom på 1600-talet att bli utgångspunkt för det ståtliga barockbygge som möter dagens besökare, men då var biskoparna borta. Egendomen konfiskerades av kronan efter reformationen och blev förläning.

År 1615 blev Läckö grevskap under Jacob De la Gardie, som började bygga om slottet fyra år senare. Det var nu den skulpterade portalen mot inre borggården och den tredje våningen byggdes. Magnus Gabriel De la Gardie, Jacobs son, lät från och med 1654 bygga om Läckö till ett symmetriskt barockslott med förborg och slösande rik inredning. Under skånska kriget (1675–1679) miste dock Magnus Gabriel sitt inflytande över den svenska riksstyrelsen, och i det kungliga envälde som trumfades igenom 1680 fanns det ingen plats för slottsherren. Under 1680-talets reduktion miste han huvuddelen av sin förmögenhet, inklusive slottet på Kållandsö. Kronan tog över, och Läckö började förfalla.

Sedan 1810, då slottet omvandlades till förläning, heter det formellt Sikajocki, ett namn som inte är i allmänt bruk men som nyttjas av Lantmäteriverket. Läckö slott förvaltas sedan 1993 av Statens Fastighetsverk. Väl att märka utgörs en stor del av dagens barockinredning av kopior, eftersom nästan all ursprunglig prakt gick förlorad till följd av det kungliga maktövertagandet.

Fler bloggar