Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Bloggrubrikens citat dyker upp här och var i vårt samhälle, med olika variationer. Det citeras av politiker, är motto i filmer och används som argument för varför hårdträning är bra och varför man inte skall må alltför dåligt av motgångar. Men vem sade det först? Stämmer det att Nietzsche är ansvarig?

Jag finner det högst osannolikt att ingen människa någonsin yttrade citatet, eller sade något liknande, före det sena 1800-talet, men det är utan tvekan Friedrich Nietzsche som fått äran av att ha lanserat det i modern tid. Han gör det första gången i publicerad form i boken Götzen-Dämmerung oder Wie man mit dem Hammer philosophirt (1889), där citatet lyder: Was mich nicht umbringt macht mich stärker (”Det som inte dödar mig gör mig starkare”). Dessutom introducerade Nietzsche själv en variant på citatet i den självbiografiska boken Ecce Homo (skriven 1888–1889, postumt publicerad 1908): Was ihn nicht umbringt, macht ihn stärker (”Det som inte dödar honom gör honom starkare”). I sistnämnda fall syftar meningen på en typ av människa som sätter i system att utnyttja motgångar till sin fördel, det vill säga att lära sig av erfarenheterna.