Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Frågan har legat länge i mejlboxen och väntat på svar – och detta, som så ofta när det gäller maträtters namn, är inte helt lätt att ge. I Pavlovatårtans fall kompliceras problemet av en intensiv kontrovers om i vilket land bakverket lanserades. I Australien menar man att det är en australisk marängtårta, snudd på nationalrätt. Detsamma hävdar man i Nya Zeeland. Beroende på var du befinner dig får du alltså olika svar. Det mest sannolika, att döma av vad jag har kunnat läsa mig till, är att tårtan skapades på ett hotell i Nya Zeelands huvudstad Wellington, men osvuret är bäst.

Alla debattörer, både australier och nyzeeländare, är överens om att desserten skapades för att hedra den ryska ballerinan Anna Pavlova under (eller möjligen efter avslutandet av) en turné i Australien och Nya Zeeland på 1920-talet. Uppgifterna om när receptet tillkom går dock isär, med 1926 som tidigast möjliga årtal och 1935 som sista möjliga. Stor möda har lagts ned på att spåra äldsta omnämnande i kokböcker, men utan att någon avgörande slutsats har kunnat dras. En av svårigheterna är att de bakverk som refererades till som ”pavlova” under mellankrigstiden inte är identiska med dagens tårta – termen kunde alltså brukas om mer en typ av dessert, inte uteslutande sådana som baserades på maräng.