Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

”Sade verkligen Brutus dessa ord när han deltog i mordet på Caesar? Eller är detta, som så mycket annat, ett sentida påfund?”

Nej, så sade Marcus Junius Brutus inte. Ingen antik källa uppger att han skall ha yttrat den latinska frasen Sic semper tyrannis! (”Alltid på detta sätt mot tyranner!”, dvs. så går det alltid för tyranner), eller något annat, när Julius Caesar mördades den 15 mars år 44 f.Kr. Vem som lade orden i Brutus mun är okänt, men eftersom det skedde hundratals år efter händelsen kan vi lugnt utgå från att citatet är fiktivt. Det började inte brukas på allvar förrän under tidigmodern tid.

Citatet förknippas också med John Wilkes Booth, mannen som mördade Abraham Lincoln på en teater i Washington den 14 april 1865. Booth skall ha inspirerats av Caesarmordet och identifierat sig med de sammansvurna romare som utförde dådet, varför han enligt en vida spridd uppfattning skall ha hoppat ned på scenen och skrikit Sic semper tyrannis! Men det gjorde han inte. Såväl närvarande vittnen som Booth själv (i sin dagbok) noterade att han bara ropade Sic semper. Booth påstår dessutom att han skrek ut orden innan han avfyrade skottet, inte efter.

Det fullständiga uttrycket Sic semper tyrannis hör snarare hemma inom den skriftliga sfären än inom den muntliga. Sedan 1770-talet är det officiellt motto för den amerikanska delstaten Virginia. När Oklahomabombaren Timothy McVeigh arresterades den 19 april 1995 bar han en T-shirt med frasen och en bild föreställande Lincoln.