Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Är det verkligen sant att Monty Python-filmen Life of Brian blev förbjuden att visas i Norge? Eller är det bara en av många moderna vandringssägner?

Det är ingen vandringssägen. Life of Brian, som kom 1979 och utspelar sig i Jerusalem på Jesu tid, uppfattades som djupt kränkande av många religiösa grupper, med visningsförbud som följd. Filmen var portad från de irländska biograferna i åtta år och från de norska i ett år, något som dock bara bidrog till dess popularitet. Uttrycket ”filmen som är så rolig att den är förbjuden i Norge” stammar från den svenska bioreklamen.

Bland övriga attacker mot filmen kan nämnas att ett fyrtiotal lokala myndigheter i USA antingen totalförbjöd den eller satte en 18-årsgräns i syfte att hindra barn att ta till sig dess förment antikristna budskap. I Storbritannien avstod TV-kanalerna BBC och ITV från att visa filmen. När den gick upp på de finska biograferna åtföljdes den av en förklarande text som gjorde klart för publiken att filmen bara var en parodi på andra Hollywoodfilmer. På vissa orter förblev filmen förbjuden i flera decennier – som exempel kan nämnas att den tilläts på den engelska orten Torbay så sent som år 2008.