Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Dagens julrelaterade blogg handlar om den mest kända av alla psalmer som brukar sjungas vid den här tiden på året. Är det sant att Stilla natt skrevs för gitarrspel, och att skälet var att råttorna hade förstört kyrkorgeln?

Det cirkulerar många myter om tillkomsten av Stilla natt. Första gången jag hörde råttmyten var, vill jag minnas, från prästens mun i en julotta när jag var liten – men det gör inte myten sann. Det är korrekt att sången var avsedd att ackompanjeras på gitarr, men orsaken till valet av instrument är okänd. Visst, det kan ha berott på att orgeln var trasig, men det kan lika gärna ha berott på att upphovsmännen tyckte om gitarren som instrument och prioriterade den framför övriga alternativ. Ingen av de inblandade har i skrift redogjort för intrumentvalet.

Under alla omständigheter skedde uruppförandet av den sång som i original heter Stille Nacht, heilige Nacht på natten mellan julafton och juldagen år 1818 i Sankt Nikolaus församlingskyrka i Oberndorf, inte långt från Salzburg. Joseph Mohr, som arbetade som präst i kyrkan sedan året dessförinnan, hade skrivit texten när han tjänstgjorde i Mariapfarr 1816. Det var av allt att döma Mohr själv som önskade gitarrackompanjemang till sin dikt, vilket han bad skolläraren och organisten Franz Gruber i byn Arnsdorf att skriva ihop. Gruber gjorde som han blivit ombedd och komponerade kvickt ihop melodin. Därefter framförde prästen och läraren tillsammans sången under midnattsmässan.

Mer än så vet vi inte. Alla andra redogörelser för tillkomsten av världens mest spelade julsång är att betrakta som romantiska utsmyckningar och vandringslegender.