Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Hur vanligt är det att politiker blir kända genom sina förnamn, snarare än genom sina efternamn? Är det bara Per Albin som har lyckats, eller är det vanligt förekommande i utlandet?

Jag har grubblat en hel del över frågan själv genom åren. Av vad jag kunnat se finns det två skäl till att politiker hellre refereras till med förnamnet än med efternamnet: (1) de är osedvanligt karismatiska, eller framträder i särskilt viktiga situationer, och fångar därvid folks intresse och tankevärld i så hög grad att det uppstår en psykologisk länk mellan dem själva och folk i allmänhet, eller (2) de är medlemmar av en politikersläkt, varvid förnamnets nämnande gör det lättare att skilja dem från familjemedlemmarna än om man hänvisat till dem med efternamnet.

Två 1900-talsexempel är typiska för sammanhanget. Per Albin Hansson blev ”Per Albin” med svenska folket eftersom han var statsminister under en längre tid, vilken sammanföll med andra världskriget och behovet av nationell sammanhållning över blockgränserna. Ungefär samtidigt blev den spanske falangistledaren José Antonio Primo de Rivera ”José Antonio” med spanjorerna, inte för att de röstade på honom (tvärtom; han hade inga större framgångar vid valurnorna) utan för att han var en karismatisk person som dessutom hade en mycket känd far med samma efternamn (diktatorn Miguel Primo de Rivera). Jag har inte kunnat finna några andra svenska eller spanska politiker som än idag refereras till med för- snarare än efternamn.

Som nutida exempel på politiker som nästan alltid hänvisas till med förnamn snarare än efternamn kan nämnas de kenyanska politikerna Raila Odinga (tidigare premiärminister, idag oppositionsledare) och hans motståndare Uhuru Kenyatta (president). När jag i våras bodde i Kenya förvånades jag först över att landets två mest framträdande politiker ideligen kallades Raila och Uhuru istället för Odinga och Kenyatta. Men orsaken är inte svår att fastställa. Båda tillhör kända politikersläkter: Raila är son till republikens förste vicepresident Jaramogi Oginga Odinga, Uhuru till republikens förste president och landsfader Jomo Kenyatta.