Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag följer jag upp gårdagens blogg med att besvara en fråga om fåraveln. Vad gav fåren människorna i det förindustriella Sverige förutom just ull? Man höll sig väl inte bara med får för att kunna tillverka ylle? Eller gjorde man det?

Fårens främsta produkt var förvisso ull, som brukades till att göra olika typer av textilier. Vi brukar skilja mellan två sorters ulltextilier i äldre tid, vadmal och kläde. Vadmal var hemslöjdsylle, tillverkat på svenska gårdar av svensk ull. Kläde var importerat ylletyg, under medeltiden gärna inköpt från Flandern, lika dyrt som det var åtrått av de svenskar som hade råd att köpa dylika lyxprodukter.

Till detta kom dock ett flertal biprodukter. Fårmjölken konserverades genom att kokas och sättas att surna, varefter den höll sig i omkring ett halvår. Det var inte ovanligt att den, liksom getmjölken, togs i bruk för osttillverkning. Av fåret fick våra förfäder även andra varor, vilka nyttjades flitigt inom folkmedicinen. Fårtalg var länge ett beprövat medel mot diarré och applicerades även på brännsår. Vid ögonsjukdomar hände det att man blandade fårgalla med kvinnomjölk för invärtes bruk samt anbringade fårlunga för utvärtes.

Fler bloggar