Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Stämmer det att medeltidsmänniskorna skrev de latinska orden hic sunt dracones (”här finns drakar”) på de ställen på kartorna, om vilka de inte ägde några kunskaper?

Denna uppgift förekommer ofta i litteraturen, särskilt inom populärkultur, men den går bara tillbaka på två exempel: Hunt-Lenox-globen och en glob skapad av strutsägg. Till råga på allt tycks de två verken vara beroende av varandra, tillkomna ungefär samtidigt under 1500-talets första decennium. På dem kan man läsa HC SVNT DRACONES, syftande på området utanför östra Asiens kust. Det är sant att man brukade rita monster och andra märkliga varelser på medeltida kartor, särskilt i för kartritaren okända områden, men förutom ovannämnda renässansexempel finns det inget belägg för att man även skrivit ut var det levde drakar.

Enligt en gissning syftar globernas drakvarning på komodovaraner, men personligen håller jag det för osannolikt. Det dröjde till början av 1900-talet innan detta djur blev så känt i västerlandet att det blev föremål för publikationer och diskussioner. Det troligaste är att de båda renässansarbetena förde en medeltida tradition vidare men föredrog att använda skrift istället för bild.

Fler bloggar