Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Hur uppstod skrönan om råttfångaren i Hameln? Syftar den månne på digerdöden eller barnkorståget?

För den som inte har handlingen i färskt minne följer här en kort resumé. Staden Hameln i Tyskland hemsöktes av råttor, och invånarna misslyckades ideligen att bli av med skadedjuren. Till slut anlände en flöjtspelare, klädd i en färgglad dräkt, som lovade att klara av problemet åt borgarna. Genom att spela på flöjten för råttorna lurade han ned dem i floden Weser, där de drunknade. Borgarna vägrade dock att betala honom för hans tjänster, varför råttfångaren beslöt sig för att hämnas. Han återvände en tid senare och började spela en ny melodi, varvid alla barnen i staden lockades bort till en grotta, där de försvann. I den mest kända versionen av sagan, som återfinns i bröderna Grimms samling, undvek endast ett blint och ett lamt barn det öde som drabbade de övriga. Det finns dock alternativa slut: i en version drunknar även barnen i floden, i en annan lämnar råttfångaren tillbaka barnen efter att ha fått en stora summa pengar.

När bröderna Grimm nedtecknade sagan hade den varit känd i hundratals år. Äldsta belägg utgörs inte av skrift utan av bildkonst. På ett glasfönster i en kyrka i Hameln, daterat till omkring 1300, avbildades scener ur historien. Fönstret förstördes på 1600-talet men har rekonstruerats mot bakgrund av beskrivningar. Enligt en vanlig uppfattning tillverkades fönstret för att minna stadsbefolkningen om en sorglig tilldragelse, då åtskilliga av stadens unga försvann. Väl att märka var det barnen som dominerade de äldsta historierna; råttorna gjorde inte entré i berättelsen förrän i mitten av 1500-talet. En annan tidig referens återfinns i en skrift från Hameln, daterad till 1384, där det påstås att barn en gång hade lämnat Hameln och farit bort.

Något har alltså hänt, men vad? Här är några ofta förekommande hypoteser:

1. Råttfångaren = Döden. Enligt denna teori dog barnen i en katastrof, till exempel en drunkningsolycka, ett jordskred eller en epidemi, vilket stadsborna valde att skildra allegoriskt. Paralleller finns på andra håll under medeltiden, till exempel i det populära dödsdansmotivet (liemannen leder en ringdans med folk ur alla samhällsklasser).

2. Råttfångaren = Djävulen, alternativt en demon eller en kättare. Enligt denna teori förleddes de unga i Hameln att lämna staden av en kringvandrande predikant/musikant, vars okristna budskap ledde dem i fördärvet. Även här finns parallella skrönor, exempelvis den svenska Hårgasägnen, känd sedan 1700-talet, som handlar om ungdomar som dansar till döds när Satan håller i fiolen.

3. Råttfångaren = en korstågspredikant. Denna förklaring, som ofta förekommer i litteraturen, förknippar händelsen med ett av de så kallade barnkorstågen år 1212. Barnen skall ha letts bort av en karismatisk predikant. Just denna hypotes är dock förhållandevis svag, eftersom forskningen pekar på att 1212 års folkrörelse inte i första hand appellerade till barn utan till vanliga fattiga människor. Däremot är det givetvis möjligt att man i ett skede av legendutvecklingen blandade ihop historierna om barnkorståget med historierna om råttfångaren.

4. Råttfångaren = en lokator. Enligt denna hypotes, som idag hålls för den mest troliga, minner sägnen om den omfattande emigration österut – till Pommern, Schlesien, Preussen, Böhmen, Mähren och Transsylvanien (Siebenbürgen) – som präglade stora delar av Tyskland under 1200-talet. Så kallade lokatorer fick i uppdrag att rekrytera nybyggare, som därefter grundade nya byar i östliga kungariken och furstendömen som erbjöd goda villkor. För många ungdomar i det överbefolkade västra Tyskland var detta mycket lockande. Lokatorn kan ha agerat osedvanligt framgångsrikt och fått en betydande andel av Hamelns ungdomar att bryta upp. Till saken hör att ”stadens barn” ursprungligen kan ha syftat på folk i allmänhet, inte nödvändigtvis barn i ordets nuvarande bemärkelse. Ett alternativ är att folk i Hameln helt enkelt sålde barn – dvs. inte sina egna barn utan fattiga stackare och föräldralösa – till agenter som arbetade inom ramen för denna Ostsiedlung.

Fler bloggar