Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Stämmer det att Winston Churchill vid ett tillfälle uttryckte sympati för djävulen? Det skall ha skett i ett av hans berömda tal. Var det detta som Rolling Stones syftade på i låten Sympathy for the Devil?

Svaret är nja på den första frågan och nej på den andra.

Självfallet måste man uppfatta premiärministerns djävulsvänliga uttalande i dess sammanhang – Churchill hade inget till övers för helvetisk ondska, men han använde sig ofta av slagkraftiga meningar som fastnade i huvudet på åhörarna. En gång på sommaren 1941 skall han förklarat för sin privatsekreterare John Colville att ”Om Hitler invaderade helvetet skulle jag åtminstone hänvisa fördelaktigt till djävulen i underhuset” (eng. If Hitler invaded Hell, I would make at least a favourable reference to the devil in the House of Commons). Till saken hör att Hitler kort tid senare invaderade Sovjetunionen, och Churchill sade faktiskt en del snälla saker om Stalin under de år som följde.

Rolling Stones låt Sympathy for the Devil (1968) har betydligt mer sofistikerade litterära inspirationskällor än Churchills kommentar till Colville. Mick Jagger har själv förklarat att han inspirerades av Michail Bulgakovs roman Mästaren och Margarita, som hade publicerats i engelsk översättning ett år före låtens tillkomst, och som Jagger skall ha fått av Marianne Faithfull. Jagger har också, i intervjuer, påstått att han inspirerades av Charles Baudelaires lyrik.