Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

En följdfråga på gårdagens blogg gäller tredje puniska kriget, som enligt historieböckerna ägde rum mellan 149 och 146 f.Kr. Är det sant att detta krig i själva verket aldrig avslutades och att fred slöts så sent som 1985?

Det utdragna kriget mellan Rom och Karthago är ett av världshistoriens mest berömda pseudokrig, en konflikt som i praktiken avslutades för mer än två millennier sedan men som teoretiskt sett förblev ouppklarad ända tills nutida politiker bestämde sig för att göra en poäng av saken och sluta fred. Det finns flera liknande exempel, såsom det mer än 300 år gamla pseudokriget mellan Scillyöarna och Nederländerna (som jag möjligen kan blogga om vid senare tillfälle), men tredje puniska (pseudo-) kriget lär inneha världsrekord i långvarighet.

Alldeles som historieböckerna brukar ange slutade tredje puniska kriget med Karthagos fullständiga nederlag och införlivande i romerska riket år 146 f.Kr. Ett fredsavtal var onödigt eftersom karthagerna var krossade och deras stat upphörde att existera. På 1980-talet tyckte dock borgmästarna i Rom och Karthago – den senare tog initiativet under ett besök i Italien – att det kunde vara en kul grej att ordna ett fredsmöte och formellt stryka ett streck över de gamla fientligheterna. Så skedde också. År 1985 möttes båda parter i det gamla Karthagos ruiner och skrev under ett fredsavtal och vänskapsfördrag, vilket officiellt återställde goda relationer mellan städerna.