Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Folk som besökt London frågar mig ibland om de romerska lämningar som finns här och var i staden, till exempel murresterna inte långt från Towern och ruinerna efter Mithrastemplet i City. Finns det en direkt kontinuitet mellan det romerska London och dagens metropol, eller avfolkades staden under medeltiden?

Den avfolkades, troligen på 400- och 500-talen. Möjligen bodde vissa kyrkomän kvar innanför murarna, men inte vanligt folk. När en tidigmedeltida handelsplats så småningom växte fram skedde det utanför murarna, på en plats som idag ligger mitt i London (vid Aldwych och The Strand) men som låg utanför den gamla romerska ruinstaden. Våra skriftliga uppgifter om detta nya London hänför sig framför allt till 700-talets handel, eftersom kyrkliga institutioner i England vid denna tid erhöll olika former av tull- och avgiftsbefriande privilegier, vilka fästes på pränt. Dokumenten gör klart att kungarna av Mercia på 700-talet uppdrog åt så kallade thelonearii att ta upp tull vid det nya Londons handelsplats.

Det dröjde till slutet av 800-talet innan engelsmännen på allvar började återbefolka staden innanför de romerska murarna. Ett av de främsta skälen var försvarsrelaterat. Alfred den store och andra kungar av Wessex påpekade, med rätta, att det var mycket lättare att försvara sig mot vikingar om man befann sig innanför murarna än om man befann sig utanför.