Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Eftersom jag under de senaste månaderna har varit bosatt i Kenya blir jag förr eller senare tvungen att besvara en vanlig fråga om den mest berömda skandinav som uppehållit sig i dessa trakter. Finns det synliga lämningar av Karen Blixens tid som kaffeodlare i Kenya? Kunde filmbolaget utnyttja verkliga kulturhistoriska lämningar när man spelade in Out of Africa (”Mitt Afrika”)?

Svaret är att Karen Blixen idag, sin danska identitet till trots, räknas som en av det kenyanska 1900-talets stora kulturpersoner. Hennes hus tillhör landets mest berömda turistattraktioner, vid sidan av nationalparkerna. Ingen besökare i Kenya som är det minsta litterärt och historiskt intresserad bör missa det, i synnerhet som det är löjligt enkelt att nå fram till när man väl är här. I bok och på film förefaller visserligen hennes boplats ligga ute i vildmarken, men faktum är att man kommer dit medelst en kort taxiresa från centrala Nairobi. Väl på plats kan man gå en guidad rundtur genom residens och omgivningar. Enligt guiderna står till och med Karen Blixens skrivmaskin kvar, och det är fullt tillåtet att peta på tangenterna (jag kunde inte låta bli), men i själva verket är det bara ett exemplar som ser likadant ut som originalet.

Karen Blixens hus var på 1910- och 1920-talen centrum för kaffeproduktion. Ursprungligen hade det varit meningen att Karen och hennes svenske man Bror von Blixen-Finecke skulle föda upp boskap, men maken ändrade sig och införskaffade istället stora arealer för kaffeodling. Senare visade sig detta vara ett galet beslut, eftersom varken marken eller nederbörden var idealisk för ändamålet, och till slut gick företaget i konkurs. Karen, som då sedan länge var skild från Bror, återvände till Danmark 1931 och påbörjade den bana som skulle göra henne till världsberömd författare.

När Karen anlände till Kenya 1914 ägde hon ännu inte det hus som idag är ett museum över hennes gärning. Huset ägdes av svensken Åke Sjögren, som anlänt till den brittiska kolonin 1910 för att odla kaffe. Hans företag, Swedo-African Coffee Company, köpte ett skogsområde utanför Nairobi, och medan det röjdes för att ge plats för odlingar lät Sjögren bygga ett hus efter eget sinne. Huset blev snart en självklar mötesplats för skandinaver i regionen. Prins Wilhelm hittade hit, liksom Karens blivande make Bror. Desto sämre gick det för Sjögrens bolag, som 1917 sålde huset till Bror och Karen. Ägarbytet reducerade inte husets sociala betydelse. Tvärtom – 1928 avlade till och med prinsen av Wales, den blivande Edvard VIII, ett middagsbesök.

Karen Blixen tänkte döpa huset till Frydenlund eller Fuglsang, men eftersom ingen kenyan kunde uttala namnen ifråga lät hon det behålla benämningen Mbogani (”I skogen”), som huset redan kallades i folkmun. När hon lämnade Kenya 1931 såldes huset till Richardson & Martin Ltd., som 1935 sålde det till en pensionerad brittisk överste. Några decennier senare köptes huset av den danska regeringen och skänktes 1963 till den kenyanska. Sedan 1985 är huset ett museum.

Den som vandrar runt i det påfallande välrestaurerade och välskötta museet kan beundra Karens kontor, badrum och sovrum, Brors sovrum (som efter separationen 1921 blev älskaren Denys Finch Hattons sovrum), vardagsrummet, matsalen och köket. Trädgården, med utsikt mot Ngongbergen, är också bevarad, och i anslutning till den finns en maskin som brukats i kaffeproduktion för ett sekel sedan. Omkring 50 000 människor besöker huset varje år.

När det gäller 80-talsfilmen Out of Africa, med Meryl Streep och Robert Redford, stämmer det att delar av den spelades in här, på samma plats som händelserna utspelade sig. Faktum är att vissa inventarier i huset donerades av filmbolaget, när inspelningen var avklarad. Allt kunde dock inte spelas in här, av det enkla skälet att villan ligger i ett bebyggt område med bostadshus, skolor, affärer, golfbana och hotell. Det är raka motsatsen till afrikansk vildmark.

Som tillägg kan nämnas att den förort där villan ligger sedan länge bär det officiella namnet Karen, och nästan alla tror att den är uppkallad efter Karen Blixen. Men så är inte fallet. Den är uppkallad efter kaffebolaget, The Karen Coffee Company Ltd. Det i sin tur är uppkallat efter Karen, dotter till bolagsmannen Aage Westenholz.