Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

I stora delar av Afrika och Främre Orienten användes ännu långt in på 1900-talet österrikiska silvermynt, så kallade Maria Teresia-taler, som betalningsmedel. Hur kan det komma sig? Maria Teresia regerade ju på 1700-talet. Borde inte mynten ha tagit slut, eller blivit för slitna, långt före 1900-talet?

Jo, det kan man tycka, men Maria Teresia-talern är en av de största succéerna i penningens historia och fortsatte att präglas efter kejsarinnans död. Faktum är att prägling ännu äger rum.

Talern med Maria Teresias bild präglades först 1741, ett år efter hennes trontillträde, och fick en varaktig värdesänkning nio år senare, så att talern blev något mindre värd än den tyska Reichsthalern (riksdalern). På 1750-talet spred sig Maria Teresia-talern snabbt i hela det tyska språkområdet. Myntpräglingen upphörde, som nämnts, inte när Maria Teresia avled 1780, och alla senare tillverkade mynt har daterats 1780. Det faktum att myntet upphörde att vara officiell valuta i Österrike på 1850-talet påverkade inte dess popularitet i andra länder.

Myntets goda renommé – stabil silverhalt, pålitliga präglingsmetoder, lätt att känna igen, och så vidare – gjorde att det länge var allmänt accepterat betalningsmedel i stora delar av Europa, Afrika och västra och södra Asien, ända borta i nuvarande Indonesien. Det kom att präglas inte bara i Österrike och dess biländer utan också i Storbritannien (inklusive i dess indiska koloni), Frankrike, Nederländerna och Italien; det dröjde till början av 1960-talet innan österrikarna lyckades få övriga nationer att upphöra med präglingen. Uppskattningsvis mellan 390 och 400 miljoner Maria Teresia-taler har tillverkats från begynnelsen till idag.

Allra störst betydelse, sett i det lokala och regionala perspektivet, fick Maria Teresia-talern i arabvärlden och i Östafrika, från Röda havets länder till Moçambique. Myntet har varit officiell valuta i Oman och Etiopien – etiopierna tog talern med kejsarinnans porträtt till sina hjärtan redan i mitten av 1700-talet och höll fast vid valutan till efter andra världskriget.

Fler bloggar