Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det korrekta romerska namnet på denna den största av alla amfiteatrar i världen är inte Colosseum utan Amphitheatrum Flavium, ”flaviska amfiteatern”. Skälet var att den byggdes på initiativ av medlemmarna av den flaviska kejsardynastin – Vespasianus, Titus och Domitianus. Den vanligaste förklaringen på att teatern i folkmun bytte namn till Colosseum är att det stod en kolossalstaty bredvid. Statyn restes av Nero, som inspirerades av minnet av kolossen på Rhodos, och föreställde till en början denne. Utseendet förändrades efter kejsarens fall så att statyn kom att föreställa solguden. Eftersom statyn stod kvar under hela antiken och en bra bit in i medeltiden kom teatern bredvid att förknippas med ”kolossen” och hänvisas till som Colosseum, ”den kolossiska”.

Tidigare trodde man att ett epigram från 700-talet vittnade om att amfiteatern vid denna tid hade börjat kallas Colosseum, men av en närmare granskning av denna text framgår att den Colisæus som nämns fortfarande torde vara statyn. Först omkring år 1000, då statyn försvunnit från scenen, syftade termen otvivelaktligen på den gamla flaviska amfiteatern.