Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag vänder jag mig mot en hundfråga. Det sägs att mopsen blev holländsk nationalhund sedan frihetshjälten Vilhelm av Oranien räddats av en sådan hund. Ligger det någon sanning i detta?

Jag vet faktiskt inte, och jag vågar inte intyga att så skulle vara fallet. Den här typen av historier är alldeles för vanligt förekommande för att man inte skall börja misstänka att det rör sig om vandringssägner och skrönor. Något som talar emot historien är dessutom att den hund som är skulpterad på Vilhelms gravmonument i Delft inte är en mops. Jag har själv beskådat monumentet kan intyga att det mer ser ut som en spaniel.

Historien lyder annars som följer. Mopsen, en kinesisk hundras som fann vägen till Europa på 1500-talet, blev snart populär vid flera hov. Det första furstehus som tog rasen till sig lär ha varit Oranien, vars medlemmar också var ståthållare i Nederländerna. Det skäl som brukar anges är en händelse år 1572. Vilhelm av Oranien, som ledde det nederländska motståndet i frihetskampen mot spanjorerna, lär ha undkommit ett mordförsök genom att mopsen Pompey var på sin vakt och varskodde honom. Vilhelm skall ha sovit i godan ro medan mördarna närmade sig tältet, men mopsen hörde dem, började skälla och krafsa på sin husse. När mopsen till slut hoppade på sin sovande husses huvud vaknade Vilhelm och klarade livhanken – den gången.

År 1584 skedde ännu ett mordattentat, och nu dog ståthållaren. Fransmannen Balthasar Gérard sköt honom i Delft, varpå han själv häktades och avrättades.