Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det sägs att torneringar upphörde att arrangeras sedan en kung dött av misstag. Vilken kung var det?

Kungen var Henrik II av Frankrike. Han älskade torneringar och deltog i dem med stor energi, något som mycket riktigt lade honom i en tidig grav. Den 30 juni 1559 arrangerades en tornerning i Paris, på platsen för dagens Place des Vosges, för att fira freden i Cateau Cambrésis och äktenskapet mellan Henriks dotter Elisabet och den spanske kungen Filip II. När Henrik mötte Gabriel Montgomery, kapten för skotska soldater i fransk tjänst, råkade en rejäl lansflisa tränga in i kungens öga. Läkarna var oförmögna att rädda honom, och han dog den 10 juli.

Kungens död väckte stor uppmärksamhet och resulterade i att kritiken mot torneringarna ökade, men detta ledde inte till ett allmänt förbud. Torneringar fortsatte att arrangeras, men under 1600-talet började de uppfattas som gammalmodiga och ersattes av ryttaruppvisningar, så kallade karuseller. Därefter återkom torneringarna vid de kungliga hoven bara när man önskade bjuda åskådarna på en medveten gammal underhållningsform vid festligheter – sådana tillställningar hölls då och då även på 1700-talet.