Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det sägs att premiären på Igor Stravinskijs balett Våroffer var en av 1900-talets stora skandaler, att publiken blev ursinnig och att polis tillkallades. Är det sant? Hur kunde publiken i Paris undgå att inse storheten i musiken?

Få premiärer är lika mytomspunna som uruppförandet av Våroffer på den nyöppnade Théâtre des Champs-Élysées den 29 maj 1913. Det finns många historier om kalabalik och våldsamheter. Det sägs att publiken reste sig upp och lämnade sina platser under ljudliga protester mot oväsendet, att den gamle kompositören Camille Saint-Saëns blev rasande och förklarade att musiken var ett hån mot honom själv, och så vidare. Sistnämnda myt stupar på att Saint-Saëns inte var närvarande. Men hur förhåller det sig med resten?

Det var fullsatt i salongen. Inledningsnumret, Chopins och Fokines Les Sylphides, förlöpte utan problem. Som andra nummer uppfördes Våroffer. Ögonvittnen och kommentatorer är överens om att det började mullra i publiken redan efter de inledande tonerna och att det snart var omöjligt för dansarna att höra vare sig musiken eller de instruktioner som koreografen Nizjinskij gav dem. Folk skrattade, bankade och stampade. Stravinskij blev förbittrad, lämnade sin plats och satte sig på ett undanskymt ställe. Uppenbarligen berodde mycket av tumultet på att delar av publiken började angripa varandra – de unga radikalerna som uppskattade allt som var nytt såg ett utmärkt tillfälle att håna de konservativa entusiasterna som ville se en traditionell uppvisning – men i nästa skede började folk från båda grupperna attackera orkestern och kasta saker på musikerna.

Trots problemen fortsatte framförandet som planerat. Ett fyrtiotal bråkstakar vräktes ur lokalen, men det är okänt huruvida man behövde tillkalla polis. Ju längre tiden gick, desto lugnare blev det i salongen, och under Våroffers andra del var publiken nästan tyst. När allt var över hyllades Stravinskij för sitt mästerverk, och recensenterna var överlag positiva, även om enstaka kritiska röster hördes. Stravinskij, Nizjinskij och balettchefen Djagilev firade framgången med en god middag.