Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Häromdagen fick jag en fråga om hur uttrycket ”dummare än tåget” uppkom. Frågeställaren hade hört att det en gång fanns en kung vid namn Oscar som fick ett tåg uppkallat efter sig. Eftersom Oscar antogs vara ovanligt klent begåvad började folk säga att tåget faktiskt var klokare än kungen, men man använde en omskrivning, eftersom man kunde få problem om man rent ut kallade kungen dumskalle.

Frågeställaren har inte helt rätt, men nästan. Det rörde sig inte om en kung utan en prins, och inte en Oscar utan en August. Prins August (1831–1873) var Oscar I:s yngsta barn och alltså bror till kungarna Karl XV och Oscar II. I likhet med andra kungligheter fick han ge namn åt ett ånglok (Prins August) – detta var vanligt på 1800-talet. Eftersom det cirkulerade historier om att prins August var synnerligen obegåvad uppkom uttrycket ”dummare än tåget” i folkmun.

Det är åtminstone så uttrycket brukar förklaras, och historien kan mycket väl vara sann. Jag tillåter mig dock att tvivla på den ofta förekommande uppgiften att detta var ett sätt att undvika majestätsbrott genom att rakt ut säga att August var korkad. Dels var prinsens politiska roll marginell, dels tog sig den liberala pressen på 1800-talet stora friheter i kritiken mot vissa aspekter av kungahusets politik, utan att kungamakten lyckades göra något åt det. Man hamnade inte i fängelse om man råkade hävda att en av prinsarna var dum.

Som kuriosa kan nämnas att Prins August ännu existerar. Det togs visserligen ur trafik 1906 men fick ett fortsatt liv som museiföremål. Sedan restaureringen 1956 räknas det som Sveriges äldsta körbara lok i originalskick. Idag finns det på Sveriges järnvägsmuseum i Gävle.

Fler bloggar