Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag besvarar jag en uppföljningsfråga på Australien-frågan häromdagen. Den första plats som engelsmännen började kolonisera – bland annat med sikte på att skapa en straffångekoloni (som i själva verket kom att grundas en bit därifrån) – i den sydliga kontinenten fick namnet Botany Bay. Namnet har därefter dykt upp i många sammanhang: i romaner, filmer, irländska ballader och till och med som namn på ett rymdskepp i Star Trek. Men hur fick platsen det märkliga namnet? ”Botanikviken” är ju inte en självklar benämning på en planerad koloni för kriminella.

James Cook anlände till platsen den 29 april 1770 med skeppet HMS Endeavour. Han kallade inte kuststräckan Botany Bay utan Sting Ray Harbour, eftersom besättningen såg många stingrockor (eng. stingrays). Det dröjde dock inte länge förrän Cook ändrade sig. Orsaken var att botanikerna ombord på HMS Endeavour hittade så många växter att kaptenen började förknippa platsen med de flitiga forskarna snarare än med stingrockorna. Alltså fick viken heta Botanist Bay, senare omdöpt till Botany Bay.

Botanikerna ifråga lystrade till namnen Joseph Banks och Daniel Solander. Banks var en av Englands främsta naturvetenskapsmän, med botanik som specialitet, under epoken. Solander var svensk, född i Piteå 1733 och en av Linnés lärjungar. Som kuriosa kan nämnas att Solanders namn även går igen i den benämning Cook gav några obebodda öar vid södra Nya Zeeland – Solander Islands.