Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

I den svenska regentlängden förekommer en av flertalet svenskar okänd monark vid namn Filip, som skall ha regerat i början av 1100-talet. Vad vet vi om honom?

Inte mycket. Det märkligaste är att vi faktiskt känner till ett dödsår, 1118, eftersom det nämns i Are Frodes Islendingabok. Enligt den kungalängd som återfinns i vissa handskrifter innehållande den isländska Hervararsagan samregerade Filip med brodern Inge den yngre, men den uppgiften går inte att bekräfta, och att döma av de fåtaliga svenska uppgifterna är det troligare att Inge efterträdde Filip på tronen 1118. Filip och Inge den yngre skall båda ha varit söner till Halsten, en bror till föregångaren Inge den äldre. Filip efterträdde Inge den äldre på tronen någon gång mellan 1100 och 1110.

Filip är en av de mest okända svenska kungarna överhuvudtaget, men han kan inte ha varit helt obetydlig. Äktenskapligt var Filip lierad med grannarna i väster, eftersom han skall ha gift sig med Ingegerd Haraldsdotter, en dotter till Harald Hårdråde av Norge som tidigare varit gift med den danske kungen Olof Hunger.