Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

I många historieböcker kan man läsa att kung Hans av Danmark led ett allvarligt nederlag vid Hemmingstedt år 1500, när han sökte betvinga den självständiga bonderepubliken Ditmarsken i Holstein. Hur länge förblev Ditmarsken fritt? När lyckades danskarna krossa böndernas motstånd?

Svaret är att det dröjde 59 år efter det försmädliga nederlaget år 1500 innan klockan klämtade för Ditmarskens självständighet. År 1559 tågade den dansk-holsteinske fältherren Johan Rantzau in i området och krossade allt motstånd. Tusentals ditmarkska bönder stupade eller kapitulerade, varefter området delades mellan de danska, slesvigska och holsteinska segerherrarna. Inte förrän 1773 lyckades den danske kungen, i egenskap av hertig av Holstein, lägga under sig hela området.

Det kan vara på sin plats med ett påpekande om Ditmarskens ålder. Bonderepubliken, i strikt bemärkelse, var inte alls så gammal som det är lätt att tro. Under en stor del av medeltiden lydde bönderna under ärkebiskopen av Bremen, även om de utövade stort självstyre. Först i mitten av 1400-talet lyckades de lokala tingen göra sig fria. År 1447 upptecknades en lagsamling för området, och under andra hälften av seklet blomstrade storböndernas ekonomi, något som utgjorde en grundval för självständigheten.

Fler bloggar