Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det cirkulerar uppgifter om att fransmännen försökte kolonisera Antarktis under renässansepoken och till och med grundade en koloni som fick namnet France Antarctique. Ligger det något bakom detta uppenbarligen absurda rykte?

Kolonin har existerat, men den låg på ett betydligt varmare ställe än Antarktis, närmare bestämt vid nuvarande Rio de Janeiro. Bakgrunden var det koloniala maktvakuum som rådde i största delen av Sydamerika, eftersom portugiserna ännu inte lagt under sig hela den brasilianska kusten. Franska upptäcktsresande och köpmän kände väl till det blivande Brasilien redan i början av 1500-talet och importerade stora mängder brasiljeträd, som användes för att färga textilier röda. År 1555 övergick handelsintresset i regelrätt kolonisering vid det blivande Rio de Janeiro, närmast på initiativ av hugenotter i franska flottan som drömde om att upprätta egna protestantiska utposter i Nya världen. Liknande försök gjordes även på andra håll i Amerika, exempelvis i Florida. Den by som skulle utgöra fransmännens huvudbosättning på fastlandet i Guanabarabukten döptes till Henriville efter kung Henrik II.

Bristen på portugisiska konkurrenter gjorde att fransmännen till en början kunde befästa sina positioner och utvidga väldet över de närmaste bygderna. Ytterligare skepp anlände 1557 med hundratals entusiastiska kalvinister som ville bygga sig ett nytt land och sprida sin tro i Sydamerika. Det dröjde inte länge förrän nybyggarna började gräla inbördes om religiösa ting, vilket ledde till att många återvände till Europa.

Det som krossade France Antarctique var dock portugisernas beslut att kasta ut nykomlingarna från regionen. Ett första lyckat angrepp genomfördes 1560, men de franska kolonisterna klarade sig genom att fly till indianerna. I nästa portugisiska offensiv, år 1565, grundades Rio de Janeiro, men fransmännen höll ut i ytterligare två år. Först i januari 1567 blev de sista franska trupperna slutgiltigt besegrade och tvingades lämna landet.

Fransmännen gav inte upp drömmen om att kolonisera ännu icke-portugisiska delar av Brasiliens kust, men de hade aldrig lyckan med sig permanent. I början av 1600-talet sökte de förgäves skapa en koloni vid namn France Équinoxiale i norra Brasilien, vid dagens São Luis. År 1711 erövrade franska trupper Rio de Janeiro, men staden återlämnades sedermera till portugiserna.