Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Det sägs att kejsar Napoleons ättlingar gjorde stor lycka i USA, att de rentav hamnade i den unga stormaktens regering och fick ett omfattande inflytande över amerikansk politik. Hur mycket av detta är sant?

De uppgifter som ryms inom frågan gäller i själva verket en enda person: Charles Joseph Bonaparte (1851–1921), som inte var ättling till Napoleon själv utan till hans bror Jérôme, kung av Westfalen under den napoleonska eran. Charles Joseph var son till Jérômes son Jerome Napoleon och dennes hustru Susan May Williams, vilka levde i USA. Han föddes i Baltimore, Maryland och var alltså helt och hållet amerikansk, utan officiella kopplingar till de franska släktingarnas europeiska maktambitioner. Efter att ha utbildat sig till advokat gjorde han politisk karriär och var en av USA:s främsta statsmän under Theodore Roosevelts presidentperiod. Mellan åren 1905 och 1906 tjänstgjorde han som marinminister (U.S. Secretary of the Navy) och mellan 1906 och 1909 som justitieminister (U.S. Attorney General).

Charles Joseph Bonaparte arbetade hårt för att bryta trusternas och monopolens makt över USA:s näringsliv, men hans i särklass största avtryck i världshistorien gjordes 1908. Detta år grundade han en organisation som fick namnet Bureau of Investigation, som gjordes till en stark kraft i det amerikanska polis- och rättsväsendet. Ett par decennier senare, när J. Edgar Hoover tagit över som chef för verksamheten, bytte den namn till Federal Bureau of Investigation (FBI).

Charles Joseph Bonaparte hade inga barn, men den amerikanska grenen av huset Bonaparte levde vidare genom hans bror Jerome-Napoleon Bonaparte II (1830–1893), en soldat som tjänstgjorde som officer i både USA:s och Frankrikes arméer.