Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag vänder jag mig till en vintersportfråga. Hur länge har man spelat curling? Det ser ut som en mycket modern sport, men vissa hävdar att den har gamla anor.

Folk i olika delar av Västeuropa har sannolikt spelat varianter av curling åtminstone sedan senmedeltiden. Spelet kan konkret beläggas på 1500-talet, både genom notiser i skriftliga dokument och genom avbildningar i konsten. År 1541 nämns spel med stenar på is i ett dokument från klostret Paisley i skotska lågländerna. När den nederländske mästaren Pieter Bruegel den äldre år 1565 målade sin kända tavla av ett vinterlandskap med hemvändande jägare (”Jägarna i snön”), idag på Kunsthistorisches Museum i Wien, valde han att stoppa in några curlingspelare med karaktäristiska stenar i den centrala scen som skildrar lek och spel på is. På tavelduken kan man även se folk med hockey- eller bandyklubbor, vilket visar att även sådana idrotter var kända i 1500-talets Nederländerna.

Så långt är det inga problem. Men 1500-talets skottar och nederländare spelade naturligtvis inte curling med nutidens regler. Dessa lät vänta på sig till 1800-talet. Eftersom 1500-talets stenar knappast var standardiserade får vi föreställa oss att dåtidens curling ofta var att betrakta som en lek, där stenarnas storlek och form samt isen och slumpen fällde avgörandet, medan spelarnas egna insatser var av mycket mindre betydelse än de är idag.