X
Annons
X

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Drakar återfinns i många historiska kulturer, från antikens Grekland till det gamla Kina, och det är idag omöjligt att räkna ut om den ena forntida kulturen har påverkat den andra i drakhänseende. Vad inspirerade folk att tro på dem och berätta om dem? Kan de ha sett dinosaurieskelett?

Jag får ofta den här typen av frågor. Det saknas sannerligen inte spekulationer och gissningar, allt från att våra förfäder inspirerades av kobror och krokodiler (i den antika världens fall nilkrokodiler) till att de faktiskt snubblade över ett och annat val- eller dinosaurieskelett. Jag har till och med stött på anti-darwinistiska hypoteser om att dinosaurier i själva verket levde kvar så länge att människan mötte dem under stenåldern och bevarade dem i minnet. Enligt en antropologisk hypotes, lika omöjlig att leda i bevisning, skall människorna ha ärvt en instinktiv rädsla för ormar, stora kattdjur och rovfåglar från den tid de var primater som utsattes för attacker från sådana varelser. I förlängningen skapade våra förfäder draken som en allmänt mäktig och skräckinjagande symbol som kombinerade dylika element.

Välj själva vad ni finner mest troligt. Ibland måste forskare erkänna att vi inte har en aning.