Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

I Gamla testamentet besöks Salomo av drottningen av Saba. Var låg detta rike? I litteraturen förekommer hänvisningar till bland annat Jemen och Etiopien.

Det mest kända försöket att lokalisera drottningen av Saba till en geografisk region är det etiopiska. Enligt etiopisk tradition, som går tillbaka till 1300-talet, härstammar landets kejserliga familj från denna drottning, som här kallas Makeda, och kung Salomo. Källkritiskt sett är det lätt att resa invändningar mot genealogin, men den har spelat stor roll i etiopisk historia.

Moderna historiker lutar snarare åt att Saba låg i Jemen. Ett av skälen är att det fanns ett sydarabiskt folk, sabeerna, som levde i Jemen under forntiden och antiken. Ordlikheten är påfallande. Det sabeiska riket gick slutligen under först på 200-talet e.Kr. Det är väl känt att sabeerna, liksom andra folk i dåtidens Jemen, hade kontakter med kulturerna vid Medelhavet tack vare karavanhandeln med rökelse, myrra och kryddor. I Gamla testamentets skildring av drottningen av Saba görs en poäng av just karavanen: ”Hon hade med sig stora rikedomar till Jerusalem, kameler lastade med kryddor, guld i mängd och ädelstenar. […] Och hon skänkte kungen 120 talenter guld, kryddor i mängd och ädelstenar. Så mycket kryddor som drottningen av Saba gav kung Salomo har aldrig förts in i landet sedan dess.” (Första Kungaboken 10:2, 10). Mot bakgrund av detta ligger det nära till hands att anta att Bibelns skildring minner om den respektfulla beundran israeliterna kände för sabeernas rika civilisation.

Väl att märka finns det inget som hindrar att Saba har syftat på både nuvarande Jemen och nuvarande Eritrea och Etiopien. Områdena var grannländer som hade mycket gemensamt och som stundom lydde under samma dynastier.

Fler bloggar