Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Årets julbloggar får avslutas med en betraktelse över en av helgens vanligaste sånger, som egentligen inte har någonting med julen att göra: ”Bjällerklang”, alias Jingle Bells.

Jingle Bells hette ursprungligen One Horse Open Sleigh och var inte alls avsedd att sjungas på julafton och juldagen utan på Thanksgiving (som i USA firas den fjärde torsdagen i november). I texten, som handlar om en slädfärd, nämns inget om julfirandet. Kompositören, James Pierpont, skrev den 1850 och publicerade den sju år senare. Den fick namnet Jingle Bells 1859 och spelades in redan 1898.

Att sången kom att förknippas med julen berodde på att det var den högtid som i USA inföll närmast efter Thanksgiving, varför man fortsatte att sjunga den även då. Därtill kommer att sångens vintertema fungerade ännu bättre under julen än vid Thanksgiving – mer snö, fler slädar.

Som kuriosa kan nämnas att Jingle Bells den 16 december 1965 fick äran att bli den första sång som sändes från rymden till jorden, tack vare ett skämtsamt upptåg av astronauterna på Gemini 6. Tom Stafford och Walter Schirra skickade ett besynnerligt meddelande till jorden, med följande ordalydelse: ”Vi har ett föremål, det ser ut som en satellit som går från norr till söder, troligen runt polerna… Jag ser en kommandomodul och åtta mindre moduler längst fram. Piloten i kommandomodulen bär en röd dräkt…” Därefter spelade Stafford och Schirra Jingle Bells för den förvånade publiken nere på jorden.