Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Dagens julfråga rör en av de mest spelade sångerna på radio så här års. Hur länge har vi lyssnat på White Christmas? Stämmer det att Bing Crosby sjöng in låten först i en film med samma namn?

Sången White Christmas skrevs av Irving Berlin 1940. Det finns konflikterande historier om exakt på vilket hotell han befann sig vid tillfället, men troligen ägde skrivandet rum på semesterorten La Quinta i Kalifornien. Sången framfördes första gången av Bing Crosby på juldagen 1941, men det dröjde till maj 1942 innan den spelades in på skiva. Då hade det bestämts att den skulle vara med i musikalfilmen Holiday Inn med Bing Crosby och Fred Astaire.

Vid denna tidpunkt anade ingen, allra minst Crosby själv, vilken framgång sången skulle bli. Allt detta ändrades på hösten samma år. I oktober 1942 seglade White Christmas upp till toppen på de amerikanska försäljningslistorna. Ett av de främsta skälen till succén var att den melankoliska stämningen i sången, längtan efter en traditionell och fridfull jul där hemma, rimmade väl med krigsandan. De amerikanska soldater som efter Pearl Harbor-attacken successivt skickades ut till Stilla havets övärld för att kämpa mot japaner tillhörde sångens första stora supporters. White Christmas bör alltså räknas som en av andra världskrigets stora schlagers, med en bestående popularitet som till och med ställer låtar som Lili Marleen och We’ll Meet Again i skuggan. Den vann, föga förvånande, årets Oscar för bästa sång, och i Hollywood såg man sig tvungen att 1954 spela in en ny musikalfilm med Crosby, som mycket riktigt fick namnet White Christmas.

När man idag hör Bing Crosby sjunga sin klassiska version av White Christmas är det i regel en version från 1947 som spelas, eftersom den äldre versionen då hade blivit för sliten för att ges ut på nytt, vilket resulterade i en nyinspelning.