Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Luciadagen firas bland annat till åminnelse av helgonet Sankta Lucia. Men det sägs också att en mörk, farlig gestalt döljer sig bakom lussefirandet. Minner ordet ”lusse” rentav om Lucifer? Har dagen förknippats med rädsla för Satan?

Ja, säkert, åtminstone i vissa delar av Norden. Före kalenderbytet 1753 var Lucianatten den längsta på året, och långt in i modern tid har det varit vanligt att fortsätta betrakta den som sådan. Kombinationen av vinter, natt och stort mörker gjorde tidigt att Lucianatten förknippades med magiska krafter. I det gamla bondesamhället trodde man att troll, näcken och andra onda väsen var särskilt farliga just då. Det värsta som kunde hända var om man mötte ”lussefärden”, ett ord som låter lite väl mycket som Lucifer för att det skall kunna röra sig om en slump. Hur namnet har uppstått är omöjligt att räkna ut på grund av bristen på källor om medeltida folktro, men det är inte osannolikt att man har slagit ihop Oden och djävulen till Lusse och trott att varelsen drog fram på natten med ett följe av demoner, smådjävlar och annat elände. Av andra källor vet vi att Oden efter kristnandet gärna förknippades med djävulen.

En tydlig indikation på att vi har att göra med resultatet av lärd och folklig kultur är historien – bland annat känd från Norrland – att Lusse var en kvinna som ursprungligen var Adams första hustru. Lusse skall ha varit den verkligt ansvariga för den frestelse som ledde till syndafallet, varefter Gud bestraffade henne och hennes barn genom att fördriva dem till underjorden. Historien är en variant av den gamla judiska historien om Lilit, som efter att ha lämnat Adam sägs ha blivit anmoder till alla demoner. Enligt en norrländsk berättelse var Lusse främst på jakt efter små barn att röva bort.

Det bör påpekas att även ordlikheten med löss spelade en viss roll i folktron. Det berättades att Lusse kunde anlända med en vagnslast löss, som hon släppte av på gårdstunet för att plåga folket. Man borde under alla omständigheter hålla sig inne på Lucianatten, stänga alla fönster dörrar och noga akta sig för Lusses vrede.