Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Vad avses med begreppet ”the Great Game”, det vill säga ”det Stora Spelet”? Det förekommer här och var i skildringar av 1800-talets europeiska imperialism.

”The Great Game” är, som namnet ger vid handen, en brittisk term. Den var aldrig officiell utan användes av politiker, diplomater och spioner under en stor del av 1800-talet innan den i början av 1900-talet blev mer allmänt känd tack vare Rudyard Kiplings romaner. Termen syftar på kampen mellan Storbritannien och Ryssland i Asiens inland, från Iran i väster till Kina i öster. Ryssar och britter tävlade om inflytandet i Centralasien och Afghanistan, och många av dagens politiska gränser i Asiens inland är indirekta resultat av maktspelet. Ryssarna ryckte fram från norr och lade under sig nuvarande Uzbekistan, Turkmenistan, Kirgizistan och Tadzjikistan, medan britterna expanderade från Indien i riktning mot Nepal, Tibet och Afghanistan.

Man brukar ofta räkna med att ”det stora spelet” upphörde 1907, i samband med ett alliansfördrag mellan Storbritannien och Ryssland, men i praktiken fortsatte de båda makterna att intrigera och lurpassa på varandra i decennier. Under efterkrigstiden gled ”det stora spelet” över i kalla kriget, med kampen om inflytande i den gamla buffertstaten Afghanistan som praktexempel på hur 1800-talets målsättningar ärvdes av senare tiders stormaktsledare. Den som så önskar kan lätt tolka dagens rivalitet om kontroll över territorier, militärbaser och naturtillgångar i Centralasien som en fortsättning på ”det stora spelet”.

Fler bloggar