Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

I Henryk Sienkiewicz roman Quo vadis (1895), som filmatiserats ett antal gånger, möter den flyende Petrus den uppståndne Jesus. Petrus söker sig bort från Rom för att undvika kejsarens förföljelser av de kristna, men på frågan ”Vart går du, herre?” (lat. Quo vadis, domine?) svarar Jesus att han själv är på väg in till staden för att korsfästas en andra gång. Petrus inser vad Jesus vill ha sagt och återvänder till sitt missionsarbete och sitt väntande martyrium.

Hur länge har denna historia berättats? Är det något Sienkiewicz hittade på?

Historien uppfanns inte av den polske författaren. Henryk Sienkiewicz vilade sig på en lång kristen tradition, som även gett utslag i kulturlandskapet. På den plats där mötet mellan Petrus och Jesus skall ha ägt rum står kyrkan Chiesa di Santa Maria delle Piante, som är betydligt mer känd som just Chiesa del Domine Quo Vadis. Här förvaras även en kopia av fotavtryck som Jesus lär ha lämnat efter sig. Den nuvarande kyrkan är från 1600-talet, men den har föregåtts av andra kyrkliga byggnader ända sedan tidig medeltid.

Historien om mötet mellan Petrus och Jesus kan spåras tillbaka till Petrusakterna, en av Nya testamentets apokryfa skrifter, det vill säga ett verk som under antiken bedömdes som så föga trovärdigt att det inte meriterade sig för inkluderande i Bibeln. Forskare håller det för sannolikt att Petrusakterna, som främst har överlevt i form av en latinsk översättning i det så kallade Vercellimanuskriptet, ursprungligen skrevs på grekiska i slutet av 100-talet i Mindre Asien. Här återfinns även den kända berättelsen om hur Petrus korsfästs upp och ned, en historia som haft stor betydelse inom bildkonsten.

Det relevanta textstället i Petrusakterna, kap. 35, lyder som följer:

Men när han gick ut ur stadsporten fick han se Herren komma in i Rom. Och när han såg honom, sade han ’Herre, vart går du?’ Och Herren sade till honom: ’Jag går in i Rom för att bli korsfäst’. Petrus sade till honom: ’Herre, skall du korsfästas en gång till?’ Han svarade honom: ’Ja, Petrus, jag skall korsfästas en gång till.’ Då besinnade sig Petrus och såg Herren fara upp till himmelsen. Och han återvände till Rom, fröjdade sig och tackade Herren, eftersom han hade sagt: ’Jag skall korsfästas.’ Det som nu skulle ske med Petrus.” (övers. Bertil Gärtner).

Det bör påpekas att Petrus frågar Jesus Quo vadis? även i den latinska översättningen av Nya testamentet. Textstället återfinns i Johannesevangeliet 13:36 och lyder på svenska: ”Simon Petrus frågade: ’Vart går du, herre?’ Jesus svarade: ’Dit jag går kan du inte följa mig nu, men längre fram skall du följa mig’.”

Fler bloggar