Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Vem sade det? Var det en fransk kung, eller en av hans rådgivare?

Den kung som brukar förknippas med uttalandet är Henrik IV av Frankrike (även känd som Henrik III av Navarra eftersom han även var kung av det lilla pyreneiska riket Nedre Navarra). Henrik skall ha yttrat de bevingade orden, på franska Paris vaut bien une messe, när han konverterade från protestantism till katolicism år 1593. Konverteringen, som knappast föranleddes av en verklig omvändelse, var en förutsättning för att Henrik skulle kunna ena det splittrade Frankrike, som i decennier sönderslitits av inbördeskrig. Henrik hade visserligen uppstigit på tronen redan 1589, men först efter konverteringen kunde han låta kröna sig till kung (1594).

Yttrandet har gått till historien och ofta citerats i samband med andra realpolitiskt motiverade kappvändningar. Men sade verkligen Henrik Paris vaut bien une messe? Nej, menar flertalet nutida forskare. Det rör sig om en myt, och om uttrycket överhuvudtaget yttrades – vilket kan ifrågasättas – har det snarare fällts av en av kungens rådgivare, till exempel Maximilien de Béthune, hertigen av Sully, eller älskarinnan Gabrielle d’Estrées.