Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Vad är det för figur som står på toppen av U.S. Capitol i Washington? Är det en amerikansk president eller någon annan viktig person?

Bronsstatyn, som är hela sex meter hög, kallas Statue of Freedom och avbildar en kvinnlig personifikation av just Friheten. Statyn är alltså allegorisk och avbildar ingen verklig person. Hon bär hjälm, svärd, sköld och en lagerkrans som förknippas med militära triumfer, vilket visar att den Frihet hon representerar är beredd att försvaras, och försvara sig, med vapen, om så skulle krävas.

När arbetet på statyn tog fart på 1850-talet var USA:s dåvarande krigsminister Jefferson Davis ansvarig för bygget och dekorerandet av U.S. Capitol. Han lär ha råkat i bråk med skulptören Thomas Crawford rörande en detalj: Crawford ville placera en romersk huvudbonad (”frygisk mössa”) som symboliserade befriade slavar på Frihetens huvud, något Davis – en inbiten slaveriförespråkare och senare president för Sydstaterna – vägrade acceptera. Davis fick sin vilja igenom, varför Friheten istället bär hjälm med fjädrar. Av detta skäl är det inte ovanligt att folk felaktigt tror att skulpturen föreställer en indian.

Gipsmodellen tillverkades i Rom och sändes över Atlanten 1858. Bronsgjutningen inleddes 1860, men arbetet fördröjdes av amerikanska inbördeskriget. Statyn kom på plats 1863. Det tillhör historiens ironier att en av de viktigaste arbetarna i projektet, Philip Reid, själv var en slav som fick friheten först 1862, när Lincoln avskaffade ofriheten i huvudstaden.