Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag vänder jag mig mot en regionalhistorisk fråga. Det är ingen hemlighet att Gotland har tillhört Tyska orden, men har även Skåne lytt under Tyskland?

Javisst, om man med Tyskland menar tyska makthavare. Det har skett vid två tillfällen, när Danmark var kraftigt försvagat.

Första gången var under åren kring 1330, då grevarna av Holstein höll hela Danmark i pant. Detta tyska välde avslutades med att Magnus Eriksson av Sverige och Norge köpte panten gällande Skåne och Blekinge år 1332.

Andra gången berörde det tyska maktinnehavet endast städerna i västra Skåne. I freden i Stralsund 1370 tvingades den danske kungen Valdemar Atterdag (som återtagit Skåne ett decennium tidigare) avstå från Skanör, Falsterbo, Malmö och Helsingborg åt Hansan för en period av femton år. Freden var den första av två uppgörelser mellan de komplicerade allianser som kämpade om makten över Norden. Genom den dyrköpta Stralsundsfreden blev de förbundna Valdemar av Danmark och Håkan av Norge (samt delar av Sverige) av med hotet från Hansan. Hanseaternas allierade, Albrekt av Mecklenburg och hans svenska regim, slöt fred året därpå. Den freden resulterade i att Håkans far Magnus (samme Magnus som köpt Skåne 1332) frigavs ur mecklenburgsk fångenskap och fick Värmland, Dalsland och en stor del av Västergötland som underhållsländer – det vill säga, Sverige delades i praktiken i två delar.

Fler bloggar