Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Och så var det dags för nästa läsarfråga om märkliga krigsbeteckningar. När utkämpades ”fotbollskriget”? Och varför heter det så?

Fotbollskriget utkämpades mellan Honduras och El Salvador den 14–18 juli (eller till den 20 juli, om man räknar med tiden då stilleståndet trädde i kraft) 1969. Freden slöts först 1980. Krigsorsakerna är att söka i de socio-ekonomiska spänningarna i regionen. Hundratusentals fattiga människor hade lämnat det överbefolkade El Salvador och emigrerat till Honduras – ett större land, men med betydligt mindre befolkning – och börjat försörja sig som jordbrukare. Jordreformer i Honduras resulterade i att många salvadoraner på 1960-talet miste rätten till sin mark och i många fall utvisades till El Salvador. Följden blev en stigande fientlighet mellan de båda länderna, och när de möttes i VM-kvalet i fotboll kokade vreden över.

Honduras besegrade El Salvador i hemmamatchen i Tegucigalpa den 8 juni 1969, men El Salvador besegrade Honduras i returen i San Salvador den 15 juni. Båda matcherna resulterade i våldsamheter, men det var inget mot vad som skedde efter den avgörande matchen i Mexico City den 26 juni. Matchen var mycket jämn, men i tilläggsminuterna efter ordinarie matchtid gjorde El Salvador 3–2. Samma dag bröts de diplomatiska relationerna mellan staterna.

Ett par veckor senare, den 14 juli, invaderades Honduras av El Salvadors armé, och El Salvadors flygvapen började bomba strategiska mål i grannlandet. På kort tid avancerade salvadoranska trupper djupt in i Honduras och hotade Tegucigalpa. Krigslyckan började vända när Honduras flygvapen hämtat sig från den första chocken och började slå tillbaka. Samtidigt möttes OAS (Organization of American States) för att diskutera krisen, och krav ställdes på salvadoranskt tillbakadragande – något regimen i San Salvador vägrade gå med på om inte Honduras lovade att avbryta sin anti-salvadoranska politik och betala skadestånd till de salvadoraner som drabbats.

Efter ett par dagars påtryckningar lyckades diplomaterna utverka stillestånd, men det dröjde till början av augusti innan El Salvador drog tillbaka sina trupper och Honduras lovade att garantera säkerheten för de salvadoraner som levde i landet.