Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

För några dagar sedan bloggade jag om körsbärskriget. Då dök genast en följdfråga upp. Varifrån kommer uttrycket ”potatiskriget”?

Denna term har syftat på mer än en konflikt, inklusive hungerkravaller i modern tid. Det krig som oftast avses är dock bayerska tronföljdskriget, som ägde rum mellan 1778 och 1779. Bakgrunden var att huset Wittelsbach i Bayern dog ut, vilket frambesvor de för epoken sedvanliga grälen om tronföljd, eftersom ingen av de tyska makterna ville att den andra skulle vinna en fördel. När det såg ut som om Österrike skulle få ett stort område av Bayern som tack för att man hjälpte sin kandidat att ta över makten i landet valde Preussen och Sachsen att förklara krig i juli 1778.

Några större militära bravader utfördes inte. Skärmytslingar ägde rum, men inga fältslag. Varken österrikare eller preussare hade lust att riskera sina trupper i större drabbningar – så allvarlig var inte den bayerska frågan. Istället lurpassade man på varandra och satsade energin på att proviantera för egen del och sabotera för motståndarens försörjning. Enkelt uttryckt: man krigade om potatisåkrar. Därav namnet Kartoffelkrieg, som främst brukades i Preussen och Sachsen.

Kriget avslutades genom sedvanlig kompromiss den 13 maj 1779. Österrike fick området Innviertel men gav upp övriga krav.