X
Annons
X

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag tar jag mig an en för historiebloggen ovanlig fråga: när fick vi nylonstrumpor?

Ett av de främsta skälen till att produkten utvecklades var att kvinnornas kjolar på 1920-talet hade blivit så korta att stora delar av benen syntes. Detta resulterade i att kvinnor började använda långa silkesstrumpor. Dessa var dyra – mycket dyra, med tanke på att de lätt slets ut och behövde repareras eller ersättas av nya. Därför började man i USA experimentera med billigare material.

Detta ledde till uppfinningen av nylon, ett syntetfibermaterial som skapades i mitten av 1930-talet. Ordet nylon lanserades 1938, och påföljande år började man tillverka nylonstrumpor. På kort tid ersatte den nya produkten organiska material som hampa och siden. Andra världskriget blockerade visserligen för ett uppsving i Europa, men så fort man slutit fred var succén ett faktum även där. I Sverige startades tillverkning av nylonstrumpor redan 1945.

Nylonstrumpornas storhetstid varade till 1960-talet, då de fick konkurrens av strumpbyxor. När detta plagg introducerades på 1950-talet var det avsett för småflickor, och även pojkar använde det. En vanlig term var ”kalasbyxor”. Under andra hälften av 1960-talet hade plagget förändrats, blivit tunnare och smidigare, och tog med framgång upp kampen mot de vuxna kvinnornas nylonstrumpor.