Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Romarna använde stadens grundläggning som utgångspunkt för sin tidräkning. Men visste de verkligen exakt vilket år staden grundades?

Nej, det visste de inte, inte med vårt sätt att se. Romarna utgick från myter, vilka hade kommit att uppfattas som historia. Enligt dessa myter grundades Rom av Romulus den 21 april någon gång på 700-talet f.Kr., och romarna själva grälade länge intensivt om årtalet. Vissa utgick från år 753 f.Kr., andra från år 728 f.Kr., ytterligare andra från diverse årtal mellan dessa årtal, till exempel 752. Det dröjde till efter kejsardömets instiftande innan 753 blev det officiellt accepterade årtalet.

Det finns inga goda källor som kan verifiera något av åren, men arkeologin har gett oss utgångspunkter för när orten först var bebodd. Av allt att döma kom de första romarna från Albanerbergen i närheten och bosatte sig på de sju kullar som i ett senare skede växte samman till Rom. Det första kullområdet som blev bebyggt – både enligt romerska myter och enligt modern arkeologi – var Palatinen. Germaluskullen på Palatinen hade en påvisad bosättning – en by med en mur – redan på 800-talet f.Kr. Rom, eller Roms föregångare, grundades alltså långt tidigare än 753.