Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag vänder jag mig till en fråga om antikens historia. Det cirkulerar olika uppgifter om hur det stora slavupproret under gladiatorn Spartacus slutade. Är det sant att Spartacus och de andra upprorsmännen korsfästes längs en lång väg, androm till varnagel?

Det vi vet om Spartacus uppror i Italien, som ägde rum på 70-talet f.Kr., kommer huvudsakligen från två grekiska historieskrivare: Plutarkos (d. ca 120 e.Kr.) och Appianos (ca 160 e.Kr.). Båda författarna hade ett långt tidsavstånd mellan sig själva och de händelser de uttalar sig om, men vi vet att de lutade sig mot äldre, idag försvunna, källor.

Upptakten i romarnas slutkamp mot Spartacus uppror ägde rum sedan den general som fått i uppdrag att krossa det, Crassus, fick veta att en annan general, Pompejus, var i antågande. Crassus ville inte att Pompejus skulle få äran av att ha nedkämpat Spartacus, varför han måste själv måste gå till hastig offensiv. Enligt Plutarkos började Crassus med att nedkämpa en grupp slavrebeller som avvikit från Spartacus huvudarmé och börjat kriga på egen hand. Därefter sökte han tvinga Spartacus själv till slagfältet. Detta lyckades till slut.

Innan slaget började lät Spartacus, enligt Plutarkos, föra fram sin häst och dra sitt svärd. Om han segrade, sade slavgeneralen, skulle han erhålla mängder av fiendens hästar, men om han led nederlag skulle han inte behöva en enda. Därefter dödade han hästen. I den desperata kraftmätning som följde sökte Spartacus slå sig fram genom vimlet till Crassus. Han dödade visserligen, påstår Plutarkos, två centurioner men lyckades inte nå fram till huvudmotståndaren. Slaget varade länge och manfallet var stort.

Till slut, när nederlaget var uppenbart, flydde slavarna i panik. Spartacus, som hos Plutarkos antar formen av en tragisk hjälte av stora dimensioner, stod ensam kvar, omringad av fiender. Han stupade med vapen i hand. Enligt Appianos sårades han i låret av ett spjut och föll ned på knä. Spartacus höll skölden framför sig och kämpade vidare ända tills han överväldigades av fiender och föll med sina trogna runt omkring sig. Hans lik kunde inte återfinnas när man genomsökte slagfältet efter det att striderna upphört.

Upprorets slutakt var blodig, men de grekiska historieskrivarna är oense om exakt vad som hände. Plutarkos anger att de flyende slavarna sprang rakt in i Pompeius annalkande armé och dödades av dennes soldater. Appianos skriver att omkring 1 000 romare stupade i slaget och att många slavar tog sin tillflykt till bergen, men Crassus förföljde dem och nedkämpade den ena motståndsfickan efter den andra. 6 000 upprorsmän tillfångatogs och korsfästes längs vägen mellan Capua och Rom.