Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Svaret på piratfrågan är Edward Teach. Tillnamnet kom sig av hans (av ögonvittnen bekräftade) långa, svarta skägg. Edward alias Svartskägg föddes troligen i det engelska Bristol, men vi vet inte vilket år. Hans tidiga karriär är höljd i dunkel, men man har antagit att han tjänade den brittiska kronan som en av många kapare under spanska tronföljdskriget. I tron att detta lukrativa näringsfång skulle vara möjligt även i fredstid fortsatte han verksamheten efter att fred hade slutits 1713.

Åren 1716–1717 etablerade sig Svartskägg som en av de mest ökända piraterna i Västindien. Förutom att anfalla franska skepp – vilket hade varit legitimt några år tidigare – gav han sig på spanjorer och engelsmän, till och med den rika engelska kolonistaden Charleston, och började hösten 1718 ta upp personlig tull från skepp utanför North Carolina. Han hade då inhämtat amnesti från den lokale engelske guvernören och trodde sig vara säker.

För folket i North Carolina, i synnerhet de förmögna jordägarna, var emellertid Svartskägg ett kriminellt gissel, en kvarleva från en tid som borde ha flytt. De kontaktade myndigheterna i Virginia, som skickade iväg en reguljär brittisk flottstyrka i syfte att rensa kusten från pirater. Efter en hård strid stupade Edward Teach nära Ocracoke Island den 22 november 1718. Han halshöggs, och huvudet sattes demonstrativt upp på skeppet för alla att se och ta lärdom av.

För eftervärlden, i synnerhet inom amerikansk folklore, blev Svartskägg en legend. I likhet med många andra döda pirater kom han att förknippas med en sagolik skatt som enligt sansade bedömare aldrig har existerat och som i vilket fall som helst ännu väntar på att bli funnen. Däremot upptäcktes år 1996 ett vrak som förmodligen är identiskt med Svartskäggs flaggskepp, Queen Anne’s Revenge, som gick på grund och sjönk i juni 1718. Vraket har noggrant utforskats av marinarkeologer. Ursprungligen rörde det sig om ett franskt handelsskepp vid namn Concorde som förde en last slavar från Afrika till Martinique men 1717 hade oturen att möta Svartskägg utanför ön Saint Vincent. Det namn piraten gav skeppet (”Drottning Annas hämnd”) minner om det brittiska statsöverhuvudet under spanska tronföljdskriget.