Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

En återkommande fråga sedan flera år tillbaka berör överlevande kungariken inom republikanska ramar. Är det sant att pre-koloniala afrikanska och asiatiska kungariken och sultanat fortlever i dagens samhälle, inuti nationalstater som formellt sett är att betrakta som republiker?

Ja, det gör det. Åtskilliga afrikanska kungar och asiatiska  sultaner och maharajor, med mer eller mindre makt än vår svenske monark kan tillgodoräkna sig, finns kvar än idag, trots att deras länder är republiker. Ett känt afrikanskt exempel är Buganda, ett av de riken som erkände brittisk kolonial överhöghet under den imperialistiska kapplöpningen om Afrika i slutet av 1800-talet. Idag är Buganda kärnland i republiken Uganda, men området fungerar likväl som kungarike under en monark (kallad kabaka). På 1970- och 1980-talen var monarkin visserligen avskaffad (både i Buganda och i andra kungariken inom republikens ram), eftersom både Idi Amin och Milton Obote, de beryktade statschefer som regerade Uganda, inte ville veta av några kungliga rivaler. År 1993 återinfördes dock kungadömet i Buganda, som därefter har fungerat som en konstitutionell monarki.