Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Idag släpper jag in ännu en drottningfråga. En frågeställare undrar om en icke-regerande drottning av Sverige får/har fått bära svenska riksregalier. Orsaken till frågan är den kända tavlan av Johan Baptista van Uther, föreställande Gustav Vasas andra gemål, Margareta Eriksdotter (Leijonhufvud), försedd med krona, spira och riksäpple. Annars är det ovanligt att icke-regerande svenska drottningar framträder med regalier på porträtt.

Svaret är att drottningar, både regerande och icke-regerande, mycket väl har fått – och ibland varit tvungna att – bära regalier. Detta är helt normalt, även i övriga Europa, när det gäller kronor, medan drottningspiran och drottningäpplet är svenska och norska företeelser (det finns även exempel från Brittiska öarna). Vid svenska kröningar uppträdde drottningen således med krona, spira och äpple, något som inte längre förekommer av det enkla skälet att vi sedan Gustav V:s tid inte längre kröner kungligheter.

De äldsta bevarade drottningregalierna i Sverige är, mig veterligen, den spira och det äpple som tillverkades för Johan III:s andra gemål Gunilla Bielke.