Annons

Historiebloggen

Dick Harrison

Dick Harrison

Är det sant att lilla Andorra har haft en tidvis orolig 1900-talshistoria med kuppförsök? Här och där kan man läsa om en märklig incident på 1930-talet, då en viss Boris skall ha varit inblandad.

Händelsen ifråga ägde rum den 12 juli 1934 och tillhör onekligen de minst kända statskuppsförsöken i modern europeisk historia. En internationell äventyrare vid namn Boris Skosyrev utropade sig på eget initiativ till furst Boris I av Andorra och förklarade krig mot biskopen av Urgell, Justí Guitart i Vilardebó. Till saken hör att Andorra har två samregerande furstar, den spanske biskopen av Urgell och Frankrikes president (som har ärvt ämbetet från den detroniserade franska kungahuset), men kuppmakaren nöjde sig alltså med att formellt angripa den förstnämnde.

Bakgrunden var som följer. I december 1933 hade Boris Skosyrev erhållit andorranskt medborgarskap och lagt fram reformplaner. Andorranerna hade emellertid tröttnat på den ambitiöse nykomlingen och utvisat honom redan efter några månader. I detta läge bytte Boris taktik och utropade sig till furste under en vistelse i Urgell. Som Boris I ämnade han, allt enligt sin proklamation, regera å det detroniserade franska kungahusets vägnar. Men hans (exil-)regering blev kortvarig. Åtta dagar efter den egenmäktiga upphöjelsen till furste häktades han av de spanska myndigheterna. Efter en tid i fängelse förvisades Boris Skosyrev från Spanien i november 1934.